Tverrsnitt av øyet

Litt informasjon om øyet og vanlige synsfeil!

Øynene, øyenmuskulaturen og hjernen er et komplisert presisjonsinstrument som må fungere sammen.

Det er slitsomt å bearbeide et dårlig synsinntrykk, derfor er et korrekt syn oftest en forutsetning for at du skal fungere 100%

Viste du at synet forandrer seg gjennom hele livet? 

De fleste av oss er langsynte (hypermetrope) etter fødselen og som små barn, men dette endrer seg etter hvert som kroppen og øyet vokser. Mange utvikler nærsynthet (myopi) i skolealder og i vekstperioden i livet.

Skjeve hornhinner (astigmatisme) er ofte medfødt,men kan også oppstå noen ganger som resultat av skader eller sykdommer i øyets hornhinne.

Noen kan ha problemer med å benytte begge øynene samtidig!

Det er på grunn av at øyemuskulaturen ikke samarbeider ordentlig. Øynene sliter, eller klarer ikke å se mot samme punkt samtidig. Dette kan vise seg i form av skjeling eller samsynsproblemer, og bør legges spesiell vekt på hos små barn.

Langsynt eller trangsynt?

Når vi blir 40 år, får de fleste av oss behov for briller for å se klart på korte avstander fordi øyelinsens evne til å fokusere avtar.

Øyet stiller seg ikke inn like raskt på ulike avstander med økende alder (alderslangsynthet/presbyopi).

Når vi blir eldre svekkes synet vårt ofte i takt med resten av kroppen på grunn av øyesykdommer og aldersbetingede degenerasjoner. Dette kan enkelte ganger behandles av øyelege, så det er viktig å få øynene undersøkt ved misstanke om endringer.

Synet og synets utvikling er som for resten av kroppen arvelig betinget, og synsfeil og øyesykdommer kan som regel spores tilbake i familien gjennom generasjoner

LANGSYNTHET – Hypermetropi

Har du problemer med å se klart på nært hold? Da er du sannsynligvis langsynt. En veldig vanlig synsfeil som av og til forveksles med presbyopi, men som har helt andre årsaker.

Langsynthet eller overlangsynthet som det også blir kalt, beror på at øyet er for kort, og brennpunktet blir liggende bak netthinnen.

Øyet kan derfor ikke selv justere brytningen av lys fra nært hold. Langsynhet kan i visse tilfeller også komme fordi hornhinne ikke er tilstrekkelig krummet og ikke bryter lysstrålene på netthinnen.

NÆRSYNTHET – Myopi

Har du problemer med å se klart på avstand, mens du ser godt på nært hold? Da er du mest sannsynlig nærsynt. Årsaken til nærsynthet er at øyet har vokst seg for langt.

Øyet er dermed ikke i stand til å justere lysstrålene fra langt hold. Lysstrålene blir brutt slik at brennpunktet blir liggende foran netthinnen og bildet blir tåkete.

Nærsynthet kan også komme av feil krumning av hornhinnen, så lysstrålene ikke blir bøyd mot netthinnen.

SKJEVE HORNHINNER – Astigmatisme

Astigmatisme betyr at hornhinnen har en ujevn krumning. Ujevnheten betyr at lysstrålene brytes i ulike lengder. Synet er da ikke skarpt verken på nært hold eller på avstand.  

Astigmatisme kan forekomme alene eller sammen med nærsynthet eller langsynthet. Har du liten astigmatisme opplever du ofte at du har perfekt syn, men du føler du må anstrenge deg for å se klart i visse situasjoner. Over tid blir øynene trøtte, og du kan oppleve hodepine.

ALDERS LANGSYNTHET – Presbyopi

Alle mennesker får en aldersrelatert synsforandring før eller senere i livet. Øyne våre blir helt enkelt eldre og “øyelinsene” mister sin elastisitet.

Resultatet er at du får problemer med å se klart på nært hold, mens du ser bra på langt hold. De vanligste symptomene på presbyopi er trette og slitne øyne og hodepine. Ofte må du holde avisen eksempelvis på lengre avstand.

Har du lyst til å lese mer?

På nettsiden til Norges Blindeforbund – Synshemmedes organisasjon finner du mye god informasjon om synet og øynene!

For eskempel finner du et pdf hefte med kort og grei informasjon om de vanlige øyesykdomene! Grå stær (katarakt), Grønn stær (glaukom), Forkalkning (AMD), Retinitis pigmentosa (RP), Fargeblindhet, Diabetes retinopati og Synsforstyrrelser etter hjerneslag.  Du finner også et pdf hefte med “alt du bør vite om synet“!

På nettsiden til Norsk Helseinformatikk finner du også mye god informasjon